Prečo je bazénová chémia nevyhnutná?

Bazénová chémia je nevyhnutná na čistenie vody a udržiavanie správneho pH a ďalších dôležitých hodnôt počas celej kúpacej sezóny.

Cieľom bazénovej chémie je odstrániť nežiaduce baktérie, vírusy a riasy a pomocou filtra odstrániť všetky mikroskopické častice, ktoré by inak spôsobili, že voda by bola zakalená, zelená a nevhodná na kúpanie.

 

Chlórová alebo bezchlórová chémia do bazéna? A aká je vhodná pre alergikov?

Chlórová chémia sa používa už mnoho rokov. Má vysokú účinnosť a pri správnom dávkovaní je zdravotne nezávadná. Je vhodný na použitie, keď je bazén veľmi silne znečistený.  Bohužiaľ, nevyhovuje všetkým používateľom. Preto sa na trhu objavila bezchlórová chémia, ktorá je vhodná pre alergikov a deti. Má to však aj svoje nevýhody. Bezchlórové chemikálie sú drahšie a musia sa používať častejšie.

Je dobré vedieť, že sa nesmie kombinovať chlórová a bezchlórová chémia. Ich účinky by zanikli v dôsledku ich vzájomných reakcií.

Bazén so slanou vodou?

Pre alergikov je vhodná aj slaná voda v bazéne, ktorá je veľmi obľúbená. Jej výhodou je absencia zápachu chlóru, šetrnosť k pokožke a jednoduchšia údržba. Nevýhodou je korózia komponentov z nehrdzavejúcej ocele a vyššia počiatočná investícia.

Avšak stále ide o použitie chlóru v kombinácii so soľou. Ide však o prirodzený spôsob - rozpúšťanie soli, jej rozklad na kyslík, ozón a plynný chlór. Je potrebné zaobstarať si solonizačnú jednotku čiže solinátor, ktorý obmedzuje používanie bazénovej chémie (znižuje spotrebu chlóru približne o 70 %). Ideálna hladina soli v bazénovej vode je 2,5-3 kg/m3.

27776-1_90929-bazenova-sada-na-mereni-ph-a-cl   27758_bazenova-chemie-sada

A ako často bazénovú chémiu používať?

Aspoň raz týždenne otestujte vodu, aby ste zistili, či je potrebné použiť bazénovú chémiu. Tester vám ukáže množstvo voľného chlóru, brómu alebo aktívneho kyslíka, ako aj úroveň pH a celkovú alkalitu.

Správne pH je dôležité nielen pre aplikáciu bazénových chemikálií, ale aj pre zdravotnú nezávadnosť vody. Bazénová chémia pH mínus sa používa, keď je pH vody príliš vysoké. Takéto pH môže viesť k upchatiu filtra. Nízke pH zasa spôsobuje hrdzavenie materiálov.

 

Aké sú doporučené hodnoty vody v bazéne?

Bazénová chémia má za úlohu udržiavať vodu čistú. Čo to však presne znamená? Poďme to vyjadriť v číslach.

Tvrdosť vody – do 18 °N

pH – 6,8-7,4

Alkalita – 80 – 120 ppm

Voľný chlór – 0,3 – 0,6 mg/l

Aktívny kyslík – 14 – 20 mg /l

 

Ako poznať kvalitnú bazénovú chémiu.

Keďže na trhu je veľa výrobkov a je ťažké sa v nich orientovať, kvalitnú bazénovú chémiu môžete rozoznať podľa toho, či je schválená ministerstvom zdravotníctva a má všetky potrebné hygienické a zdravotné testy.