Ako sa starať o nadzemný bazén pred sezónou a po sezóne?

Ako začať s prípravou bazéna pred sezónou?

Kúpa bazéna dnes už nie je zložitá záležitosť, rovnako ako starostlivosť oň. Odporúčame najjednoduchší spôsob, ako začať, a to je kúpiť si bazénovú súpravu. V balení nájdete všetko, čo potrebujete na spustenie a prevádzku. Vyberte si miesto, kde chcete umiestniť bazén, a zbavte sa trávnatého drnu. Po vybalení je potrebné bazén dôkladne vyčistiť. Potom ho položte na vhodnú geotextilnú podložku.

Akonáhle teplota dosiahne viac ako 10 °C, je to ideálny čas na odzimovanie. Ak máte nový bazén, hneď pripojte príslušenstvo, naplňte bazén po úroveň vstupného otvoru filtra a potom filtrujte aspoň 24 hodín. Ak však na sezónu pripravujete bazén, ktorý ste zazimovali, najprv sa uistite, že je v poriadku jeho tesnosť, a potom ho riadne vyčistite. Na nečistoty na hladine budete potrebovať sieťku a na bočné steny a dno mechanickú špongiu, možno s použitím špeciálnej chemikálie. Po usadení nečistôt na dne ich odstráňte vysávačom.

Pozor na to, akou vodou napúšťate bazén!

Bazén sa odporúča napustiť pitnou vodou, keďže tá je už vopred upravená. Na odstránenie baktérií vo vode zo studne alebo potoka by ste museli vynaložiť oveľa väčšie náklady ako na pitnú vodu.

Pomocou bazénovej chémie udržujte pH vody v rozmedzí 6,8 až 7,4 pH. Je dôležité venovať pozornosť tvrdosti vody. Na manipuláciu s tvrdou vodou potrebujete vhodný tester a produkty, ktoré vám pomôžu zvýšiť alebo znížiť jej tvrdosť. Tvrdosť by mala byť vždy nižšia ako 18 °N (meranie tvrdosti vody zvyčajne nie je potrebné).

Posledným krokom je vloženie tabliet do plaváka - buď chlórových, alebo bezchlórových, ktoré fungujú na báze peroxidov. Približne po 2 dňoch filtrovania sa môžete začať kúpať.

Správna starostlivosť o bazén sa oplatí aj pred koncom sezóny. Ak však podceníte pravidelnú starostlivosť, môže sa stať, že sa vám v bazéne objavia riasy, zápach alebo zákal, ktorého sa budete ťažko zbavovať. Bazén budete musieť vypustiť, vyčistiť a naplniť novou vodou. To bude nákladné a časovo náročné.

bazen

Musí sa nadzemný bazén na zimu vypúšťať?

Ak teplota klesne pod 10 °C, je potrebné bazény zazimovať.

Záleží na type bazéna, ktorý máte. Nafukovací bazén by sa mal na zimu úplne vypustiť, umyť a dokonale vysušiť. A uložte ho na teplejšie miesto, aby nepopraskal. Je dôležité zabezpečiť, aby bazén neležal na ostrom predmete. Odporúčame tiež, aby ste bazén dvakrát alebo trikrát za zimu preložili, aby sa nevytvárali zlomy.

Plastový bazén alebo bazén s keramickými dlaždicami by sa mal na zimu vždy úplne vypustiť. Zamrznutá voda môže spôsobiť veľké škody na jej stenách. Vždy platí pravidlo, že pred zimou vyberieme všetko bazénové príslušenstvo z vody a očistíme, aby sme zabránili poškodeniu. Vyčistiť sa musí aj vypustená filtrácia. Usadené nečistoty je potrebné odstrániť a uskladniť ju na suchom mieste, kde nezamrzne, ako aj ostatné časti bazéna.

Ostatné typy bazénov možno vypúšťať len čiastočne. Hladina musí byť vždy aspoň 30 cm pod úrovňou trysiek a skimmera. Počas zimy by mohla voda stúpať a prúdiť do nechránených otvorov. Ďalšie zamrznutie by mohlo poškodiť potrubie. Keď hladina zamrzne, ľad nerozbíjajte, ostré hrany veľmi ľahko prerežú bazénovú fóliu. Na jar potom budete musieť opraviť vzniknuté trhliny alebo dokonca vymeniť celú plachtu.

Správna príprava bazéna na zazimovanie uľahčí jeho jarnú prevádzku. Ak vodu na zimu nevypúšťate, pridajte prípravok, ktorý zabraňuje tvorbe rias, baktérií a usadzovaniu vápnika.