Čo robiť, aby parfum dlho voňal?

Kde parfum vonia najdlhšie?

Najlepšie miesta na aplikáciu parfumov sú tie, kde sa prirodzeným telesným teplom pomaly uvoľňujú zložky parfumu. V týchto miestach prúdi krv, vďaka čomu sa pokožka zahrieva a vonné zložky sa postupne uvoľňujú. Nejedná sa teda o nanášanie esencie na oblečenie, pretože parfém môže mať na vašom oblečení úplne inú vôňu a môže dôjsť aj k poškodeniu vášho oblečenia. Tiež sa neodporúča používať parfum na vlasy. Alkohol, ktorý je v parfume, vlasy zbytočne vysušuje.

Najlepšie miesta na nastriekanie parfumu sú na hornej časti tela: za uchom, na spodnej čeľusti, na krku.

IMG_9470_m

Vôňa parfumu sa naopak rýchlejšie vytráca na miestach, ako je vnútorná strana lakťa, predlaktie, pod pupkom, na lýtku alebo členku.

Nesnažte sa vôňu votrieť do pokožky. Je dokázané, že trením sa vyčerpajú vrchné tóny a dokonca sa môže zmeniť vôňa parfumu.

Určite je dobré použiť parfum na viacerých miestach naraz. Dávajte si však pozor, aby ste to nepreháňali, parfum nesmie nikdy voňať príliš silno, riskovali by ste silné bolesti hlavy.

Suchej pokožke sa vôňa nepáči

Bohužiaľ, stav pokožky má tiež veľký vplyv na to, ako dlho parfum vydrží. Ak je pokožka suchá, esencia sa rýchlo vstrebáva, a tak vonia kratšie. Existuje trik, ktorý spočíva v tom, že sa pred nanesením parfumu natriete hydratačným krémom. Najlepšie s rovnakou vôňou ako parfum. Alebo vyskúšajte telové mlieko bez vône či obyčajnú vazelínu.

IMG_9422_v1_m

Viete, že je rozdiel medzi parfumom, kolínskou vodou, toaletnou vodou a parfumovanou vodou?

Intenzita a trvanlivosť vône závisí od typu vône. Rozdiel je aj v cene, a to preto, že každý výrobok obsahuje iné percento vonných zložiek.

Aby sa parfum mohol skutočne označiť ako parfum (Extrait de parfum), musí obsahovať aspoň 15 % vonných zložiek a tým vydržať až 10 hodín. Keďže jeho cena je vyššia, používa sa len niekoľko kvapiek.

Parfumová voda (Eau de Parfum (EDP)) obsahuje 8 až 15 % vonných zložiek – vydrží voňať až 6 hodín. Je ideálny na každodenné použitie.

Toaletná voda (Eau de Toilette (EDT)) má 4 až 8 % týchto zložiek a najmenej aromatickou esenciou je kolínska voda (Eau de Cologne (EDC)), 3 až 5 %.

IMG_9525_v2_m

Ako dosiahnuť aby parfum opäť voňal?

Zľahka navlhčite miesto, kam ste parfum nastriekali, vodou a parfum sa opäť rozvonia.

S ďalšou aplikáciou parfumu vyčkajte

Máte pocit, že už necítite vôňu parfumu? Napriek tomu počkajte s ďalšou aplikáciou aspoň 4 až 6 hodín.

Dbajte na správne skladovanie

Hoci parfumy vydržia dlho, je potrebné ich čo najlepšie skladovať. Flakóny by nikdy nemali byť vystavené svetlu a teplu. Polička v kúpeľni sa stane cestou do záhuby. V ideálnom prípade by sa mali uchovávať v pôvodných papierových škatuliach. Ak ste už vyhodili obaly, schovajte parfumy do kúpeľňovej skrinky.