Krásne a čisté utierky: Ako odstrániť škvrny z utierok?

Utierky sa na prvý pohľad tvária ako nedôležité textílie, ale v kuchyni by to bez nich nebolo jednoducho ono. Primárne slúžia k utieraniu a sušeniu umytého riadu, často si do nich ale utierame ruky, sem tam otrieme rozliaty nápoj alebo omáčku. Po pár týždňoch ta už môže utierku zdobiť niekoľko nepekných fľakov, ktoré nezmiznú ani po vypraní.  Kuchynská utierka potom je síce čistá, ale vzhľadovo nevypadá vôbec atraktívne. Ako na údržbu utierok a odstránenie nevzhľadných škvŕn?

IMG_1867_u

 

Zbavte sa zlozvykov

Utierka nie je handra a mala by slúžiť primárne len k utieraniu riadu. Je teda dôležité, aby ste ju používali len k týmto účelom. A to nie len vy, ale i zbytok domácnosti. Inak môže nastať situácia, že utriete riad do utierky, ktorú pred pol hodinou použil váš spolubývajúci na špinavú kuchynskú linku. Takže žiadne utieranie mastných prstov a rozliatej omáčky.

Pravidelne ju vymieňajte

Ako často meniť a prať utierku? Záleží, ako často ju používate. Pokiaľ na umývanie riadu používate umývačku a ručne ho utierate len raz týždenne, potom nie je nutné ju meniť každý deň. Naopak pokiaľ je u vás ručné umývanie na dennom poriadku, odporúčame utierku vymenovať čo druhý deň.

 kanafas

Škvrny na utierkach: Ako na ne?

Akonáhle sa vám utierka zašpiní, čo najskôr ju vyčistite.  Prepláchnite látku pod tečúcou vodou, alebo ju pokojne na nejakú chvíľu namočte. Potom naneste čistiaci prostriedok a jemnými pohybmi trite škvrnu. Nakoniec nezabudnite opäť poriadne prepláchnuť vodou. Pokiaľ ide o naozaj odolný fľak, naneste čistiaci prostriedok rovno na škvrny a pošlite utierku rovno do pračky.

Na odstránení škvŕn z utierok môžete použiť:

  • Žlčové mydlo
  • Jeleňa
  • Jedlú sódu
  • Prací prášok
  • Vyváranie (biele utierky môžete tradične vyvariť)
  • Odmočenie (na škvrny aplikujte čistiaci prostriedok a nechajte vo vlažnej vode cez noc odmočiť)

Na záver všetkých čistiacich procesov vyperte utierky v pračke, aby sa odstránili z vláken všetky čistiace prostriedky. Kvalitné utierky sú vyrobené zo 100% bavlny, a preto sa per) na 40-60°C (biele môžu i na 95°C) . Použite bežný prací prostriedok, prípadne špeciálnu dezinfekciu na bielizeň, u ktorej máte istotu, že odstráni všetky baktérie a plesne.