Ekologická domácnosť: Ako znížiť odpad a ušetriť rozpočet

Každým dňom sa vyhodí tisíce ton odpadkov, ktoré skončia nielen na skládkach, ale tiež v tráve, v lesoch i v mori. Najväčším problémom súčasnej doby je predovšetkým plast, ktorý sa rozkladá i desiatky rokov. Pokiaľ triedite odpad, určite viete, aké veľké množstvo za týždeň  je možné nazbierať.  Ukážeme vám, že to ide i inak. I vy môžete znížiť svoj dopad na našu planétu a zároveň ušetriť za plastové zbytočnosti.

Plátená taška

I my sme mali kedysi doma nákupnú tašku plnú zložených nákupných tašiek. Potom nám došiel ten paradox: neustále si kupujeme nové, pritom ich nestíhame spotrebovávať. Preto keď vychádzame z domu na nákup, myslite v prvej rade na tašku. Vziať si môžete tu z predošlého nákupu alebo si kúpiť plátenú tašku, ktorá veľa vydrží, je veľmi skladná a navyše sa dá prať v pračke.tasky2

Vlastné sáčky na pečivo a ovocie

Rovnako ako tašku na nákup si môžete priniesť i vlastné sáčky, napríklad bavlnené alebo zo starých záclon. Mnoho predajní je už na znovu použiteľné sáčky zvyknutých. Nemusíte sa teda báť, že by na vás pozerali ako na exota :).

Bambusové hrnčeky na cesty

Pokiaľ veľa cestujete, alebo si kupujete pri ceste do práce kávu so sebou, odporúčame si kúpiť vlastný hrnček na cesty. Skvelou ekologickou alternatívou jednorazových kelímkov môžu byť bambusové cestovné hrnčeky.  Sú ľahké, znovu použiteľné a pri správnom zachádzaní vám vydržia niekoľko rokov. V prírode sú navyše rozložiteľné a využijete ich na horúce i studené nápoje. 

Hubky na riad

Klasické hubky na riad zo supermarketov sa vyrábajú z plastu. Pri frekvencii 1 hubka na 1 týždeň ich behom mesiaca spotrebujete hneď niekoľko. I tu existujú šetrnejšie alternatívy. Kúpiť môžete hubky z recyklovaného materiálu či z prírodných vláken. A čo s hubkami, ktoré máte už doma?  Normálne ich spotrebujte, avšak než ich hodíte do koša najskôr ich dajte do vriacej vody s octom alebo do umývačky riadu. Hubka sa vydezinfikuje a poslúži vám zase o trošku dlhšie.

Povedzte nie veciam z plastu

Mnoho výrobcov má tendenciu dávať svoje produkty do niekoľkých vrstiev plastu, ktoré sa bohužiaľ nedajú znova použiť. Príkladom môžu ísť napríklad malé desiatové dobroty (pečivo, dezerty, oblátky...). Každý kúsok je zabalený zvlášť v plastovom obale, pričom výrobcovia vytvoria "výhodné" balenia po niekoľkých kusoch, ktoré zas a opäť zabalia do plastového obalu. Došli sme i do takého štádia, kedy každý cukrík v sáčku má svoj vlastný plastový obal pre prípad, aby sa neprilepil k ostatným cukríkom. Ako z tejto situácie von? Už pri nákupe v obchode myslite dopredu. Prednosť dávajte predovšetkým veciam bez obalu. Pokiaľ tu možnosť nemáte, dívajte sa po takom obale, ktorý sa rýchlo rozloží (papier) alebo sa bude môcť znova použiť (napr.znovu zatváracie krabičky).

bandaska   nerezove_nadobi_3

 

I malá zmena sa počíta

Pokiaľ máte stále pochybnosti, že vaša zmena ničomu nepomôže, tak vás vyvedieme z omylu. Každá snaha sa počíta! Môžete dokonca inšpirovať ostatných, svojich blízkych alebo i náhodných okoloidúcich v obchode, ktorí o tejto problematike začnú viac premýšľať. I také malé krôčiky (ako používanie plátených tašiek) prispejú k čistejšiemu a zdravšiemu svetu.