3 tipy, ako čistiť a udržovať porcelán

Aby vám vydržal porcelán dlhé roky a mal stále krásny vzhľad, je potreba sa o neho správne starať. Pri nevhodnom zachádzaní totiž môže začať fľakatieť, praskať alebo strácať farbu. Ako teda na to? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, s ktorými si váš porcelán udrží krásny vzhľad i desiatky rokov.

8595556443552_4

1. Skladovanie porcelánu  

Kvalitný porcelán by nemal ležať na kuchynskej linke alebo v otvorenej polici, kde by sa naň prášilo. Utkvieť na ňom totiž môže i prskajúci olej z panvičky. A to by mohlo byť pre váš riad kritické.

 

Ako teda správne skladovať porcelán? Ideálne v uzatvorenej skrini či polici bez vlhka a priameho slnka. Aby sa jednotlivé kúsky nepoškriabali, môžete ich prekladať ľahkou handričkou, papierovým obrúskom či novinovým papierom (ako to robili naše babičky). Papier zabráni potlčeniu a navyše odstráni vlhkosť.

 

2. Bežná údržba porcelánu 

Hrnčeky, taniere a všetok ďalší porcelán po použití ihneď opláchnite v studenej vode jemnou handričkou. Čím skôr to urobíte, tým lepšie. Jedlo a nápoje nestihnú na povrchu zaschnúť a umývanie vám pôjde raz dva. Pri čistení nepoužívajte v žiadnom prípade kefy, drôtenky ani iné nástroje s drsným povrchom. Za pár týždňov by vám  z krásneho obrázku zostala len nevzhľadná šmuha.

 

Porcelán po umytí nechajte ľahko odkvapkať a utrite do sucha. Než ho uložíte do skrinky, vždy sa uistite, že je každý kúsok suchý. K čisteniu odporúčame používať šetrné čistiace prostriedky a pri naozaj ľahkom znečistení umývať ideálne len čistou vodou.

 

3. Čistenie zašlého porcelánu 

Dostali ste starý porcelán po babičke, alebo ste našli krásne kúsky v starožitníctve? Než si nové úlovky vezmete do parády, pozorne si ich prehliadnite. Môžete totiž naraziť na starý ručne maľovaný porcelán. Na ten by sa nemalo používať nič drsného, a to ani agresívne čističe s drobnými čiastočkami (mohli by poškodiť nie len obrázok , ale aj okolitý povrch).

 DSCF2682 (Kopírovat)

Pokiaľ má luxusný porcelán zdobené okraje zlatou farbou, dajte si pozor tiež na príliš časté namáčanie a drhnutie.  Riad so zlatým zdobením má tendenciu rýchlo blednúť, preto sa odporúča čistiť len vlhkou handričkou.

 

A čo keď objavíte naozaj nevzhľadný fľak? Namočte porcelán na pár hodín do studenej vody s pár kvapkami jemného saponátu alebo octu. Pokiaľ ani rozmočenie a jemné drhnutie nepomôže, vyskúšajte bieliaci prostriedok - Savo alebo peroxid vodíku. Peroxid vodíku zakúpite v lekárni alebo vo vybraných drogériách.

 

  1. Pripravte si roztok z 3 častí vody, 1 časti peroxidu a pár kvapiek čpavku.
  2. Pri manipulácii myslite na to, že sa jedná o chemikálie, preto používajte rukavice, zásteru a ideálne i ochranné okuliare.
  3. Pred nanesením bielidla riad namočte do vody.
  4. Potom vezmite chumáč vaty, vatového tampónu alebo látky, namočte v roztoku a priložte na špinavé miesto.
  5. Takto nechajte riad chvíľu odpočívať, dokiaľ fľak celkom nezmizne.

 

Veľký otáznik tiež visí nad porcelánom a umývačkou riadu. pokiaľ ide o novší porcelán je najlepšie zistiť to priamo u výrobcu, či ho môžete dávať s pokojným svedomím do umývačky. Nie je totiž pravidlom, že všetko "nové" je už automaticky prispôsobené moderným umývačkám. U starších  kúskoch by sme to už vôbec neriskovali a použili radšej starú dobrú klasiku - handričku a čistú vodu.

 

A čo mikrovlnná trúba? V keramike i v porceláne môžete ohrievať jedlo s úplne kľudným svedomím. Pozor si akurát dajte u riadu so strieborným a zlatým okrajom (mohol by vzniknúť elektrický výboj).