Vlastné bylinky: Kde zbierať, ako sušiť a v čom skladovať?

Chcete si doma sušiť bylinky, miešať vlastné korenie a variť pravé bylinkové čaje? Povieme vám nie len kedy a kde je vhodné bylinky zbierať, ale tiež, ako ich skladovať, aby vám vydržali čo najďalej.

Zber byliniek: Kedy je ten pravý čas?

Ak nemáte vlastnú záhradku, môžete zbierať liečivé byliny vo voľnej prírode. Mnohokrát majú oveľa viac účinných látok. Rastú totiž vo svojom prirodzenom prostredí. Kľudne vezmite so sebou na zber i deti a partnera a urobte si pekný deň v prírode.

sber-bylinek-c

 

5 pravidiel zberu

  1. Vždy sa uistite, že sa naozaj jedná o tu správnu bylinku. Existuje mnoho podobne vypadajúcich, avšak jedovatých rastlín.
  2. Vyhýbajte sa miestam, kde je rušno a mnoho aut (parkovisko, cesta...). Rovnako tak verejným parkom a miestam okolo stromov. Tu často chodia psičkári na prechádzky so psami.
  3. Odporúčame si udržať čisté svedomie a nezbierať vzácne rastliny. Nech zostane z tej krásnej prírody aj niečo našim deťom.
  4. Zbierať je vhodné ráno, pretože bylinky cez noc vytvárajú silice. Počkajte, až bude slniečko chvíľu svietiť, aby sa odparila z rastlín rosa. Bylinky tak nebudú navlhnuté a ľahko sa usušia.
  5. Zber vykonávajte na vrchole vegetačného obdobia. To sa u množstve bylín líši, obecne ale môžeme povedať, že sa jedná o jar či začiatok leta. Zbierať je možné rôzne časti – kvety, listy, stonky, korene, semená. Vždy si pozorne v herbári prečítajte, ktorá časť je pre zber ta správna.

 

Pokiaľ chcete bylinky uchovať čerstvé (napríklad bazalku či oregano do polievky), stačí ich nasekať a uložiť do mrazničky. Náš tip: Bylinky uložte do formy na ľad, budú sa vám ľahšie dávkovať.

 

Ako a kde sušiť bylinky?

Sušenie byliniek by malo prebiehať na suchom, teplom a tmavom mieste, kde prúdi vzduch. Nesušte určite na priamom slnku či v miestnosti, kde je príliš veľká zima alebo vlhko (pivnica/kuchyňa). Medzi obľúbené metódy sušenia patrí zväzovanie a vešanie na šnúry. Ďalšia alternatíva je rozložiť bylinky v tenšej vrstve na papier (nie noviny!).

Že je bylinka usušená poznáte podľa toho, že sa stonka láme, listy sú skrútené a ak začnete zväzok mädliť v ruke, „šuští“. Takto usušené bylinky je možné použiť ako korenie, k príprave bylinkových nálevov či čajov. Uvidíte, že vlastnoručne pozbieraný a usušený čaj vám bude z hrnčeka chutnať omnoho viac.

Ako skladovať usušené bylinky, aby dlho vydržali?

To najlepšie, čo môžete urobiť, je skladovať bylinky v uzatvárateľných nádobách. Neodporúčame látkové vrecká a nádoby s dierkami či iným vetraním, aby sa k bylinkám nedostal nenásytný hmyz alebo vlhkosť. Ideálne sú preto plechové dózy, plastové uzatvárateľné dózy či nádoby z tmavého skla. Je dôležité, aby boli bylinky uložené na suchom a tmavom mieste. Nevystavujte ich slnku ani teplu. Správne uložené vám vydržia niekoľko mesiacov. Ideálne ich však spotrebujte do 12 mesiacov od sušenia.