Varenie v pomalom hrnci: Čo všetko tento malý zázrak vie?

Už ste počuli o zázraku menom pomalý hrniec? Poradí si s kdečím a uvarí výborné jedla bez väčšej pomoci. Varenie v pomalom hrnci sa stáva trendom poslednej doby. V dnešnom článku si ukážeme, čo všetko sa dá v tomto "kastróliku" uvariť a ako to funguje.

mlady-par-vareni_1

Ako funguje pomalý hrniec?

Pomaly variaci hrniec k nám prišiel z Ameriky, kde ho gazdinky používali už niekoľko rokov. Varenie v ňom prebieha najčastejšie na 95 °C a trvá vždy niekoľko hodín. jednoducho vložíte jedlo do hrnca, nastavíte časovač a voila. Jedlo sa pomalým tempom bude samo pripravovať. Nie je nutné uňho stať, miešať, neustále strážiť ani nič podobného. V pohode si môžete odskočiť vyvenčiť psa, okúpať dieťa alebo vyprať a povesiť bielizeň. No nie je to perfektné?

 

Omáčky všetkých druhov

Kôprová omáčka, sviečková, rajčinová... v podstate všetky známe i menej známe omáčky. Báť sa dokonca nemusíte ani smotanových omáčok. Hrniec pre pomalé varenie si poradí so všetkým a na tekuté pokrmy je jednoducho majster.

Omáčky v pomalom hrnci varte cca 3-4 hodiny na II. stupeň. Môžete pridať hneď i mäso a odporúčame hodinku pred dokončením programu jedlo skontrolovať, či nie je príliš riedke. Pokiaľ áno, stačí pridať zápražku a nechať hrniec dovariť.

Poctivý vývar ako od maminky

Pamätáte si na ten úžasný vývar, ktorý vám varila babička či maminka, keď ste boli chorí? Dlho tiahnutý, dobre ochutený? Tak presne taký vám hrniec na pomalé varenie môže pripraviť -  poctivý hovädzí i kurací vývar s rezancami a pečeňovými knedličkami.

Čo sa týka programu, zvoľte buď I. stupeň na 7 hodín, alebo II. stupeň na 3-4 hodiny. Dlhší program môžete voliť napríklad cez noc. Večer si všetko naskladáte do pomalého hrnca a ráno budete mať polievku hotovú.

Samozrejme že v hrnci na pomalé varenie môžete pripravovať i ďalšie druhy polievok. Kreativite sa medze nekladú.

vyvar-knedlicek_1

 

Gulášové hody

Zabúdať nesmieme ani na tradičné nemecké a české guláše - zemiakový, hubový, maďarský,

segedínsky...Ako sme zvyknutý, cibuľku si speníme na ohni, pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť. Posypeme paprikou, podlejeme vodou a presunieme do pomalého hrnca, kde varíme cca 3-4 hodiny na II. stupeň.

Ako vybrať pomalý hrniec?

Hrnce na pomalé varenie sa predávajú v niekoľkých objemoch. Záleží teda, pre koľko ľudí bežne varíte. Pre viacčlennú rodinu odporúčame pomalý hrniec aspoň o objemu 6 litrov, pre menšiu domácnosť postačí 3,5 litrový.

pomaly-hrnec

Súčasťou pomalého hrnca WSH-SC350 je i vyberateľná keramická nádoba, ktorú je možné použiť pre dopekanie v trúbe. Umožňuje voľbu troch výkonov:

*  Warm – cca 90°C

*  LOW – cca 130°C

*  HIGH – cca 180°C

Navyše obsahuje sklenenú pokrievku, takže môžete očkom pokukovať, čo sa vnútri robí. Tak čo myslíte? Dáte pomalému vareniu šancu?