Klimt na porceláne

Rakúsky umelec Gustav Klimt žil v rokoch 1862 až 1918 a je považovaný za priekopníka symbolizmu. Jeho otec, zlatník z Travčíc pri Litoměříc, pripravoval všetkých svojich synov na zlatnícke povolanie, ale Gustav prejavil talent na maľovanie, a tak vo veku 14 rokov začal študovať na viedenskej škole umenia a dizajnu. Klimt je známy najmä vďaka svojim portrétom, ale bol aj vynikajúcim krajinkárom.

Klimtove obrazy majú zvláštnu, takmer úzkostnú atmosféru, často zobrazujú freudovskú predstavu erotiky. Maľuje dvojrozmerne, intenzívnymi farbami, ale s veľkou jemnosťou a rafinovanou dôstojnosťou.

Klimtových päť obrazov, ktoré patria k najdrahším:

Kvetinová záhrada (1907) vznikla v Litzlbergu pri Attersee, kam Klimt každoročne v letných mesiacoch chodieval maľovať. Celému obrazu dominujú výrazné farebné kvety vyrastajúce zo zelenej lúky. To je pre Klimtovu tvorbu veľmi typické. Zaujímavosťou je, že Kvetná záhrada je v Prahe vystavená od roku 2010. Potom obraz zakúpila Národná galéria, kde bol uložený až do roku 1968.

Aký obraz môžeme nájsť na porceláne?

Bozk (1907-1908) je azda najslávnejším dielom Gustava Klimta, vrcholom jeho tzv. zlatého obdobia. Hoci obraz nebol nikdy vydražený, jeho hodnota sa odhaduje na viac ako 2 miliardy korún. Obraz teraz visí v galérii Belvedere vo Viedni.

Tento dizajn máme veľmi radi a jeho repliky nájdete na našom luxusnom porceláne. Postavy milencov stoja na okraji rozkvitnutej lúky. Muž má na hlave korunu z viniča, žena obtiahnuté šaty, ktoré odhaľujú ramená a tvár. Naopak, mužovi nie je vidieť do tváre. O mužovi aj žene na obraze sa hovorí, že majú takmer nadprirodzenú ľahkosť. Dá sa povedať, že sú odpútaní od pozemskej príťažlivosti a všetkých pozemských starostí.

Portrét Adele Bloch-Bauerové I (1907)

Tento potret sa nazýva aj Dáma v zlate alebo rakúska Mona Lisa. Gustav Klimt údajne potreboval na dokončenie tohto obrazu tri roky. Olejomaľba zlatom a striebrom vznikla v umelcovom zlatom období. Aj tento obraz ukradli nacisti a rodina Bloch-Bauerovcov ho musela získať späť súdnou cestou. Tento boj je aj témou hollywoodskeho filmu Dáma v zlatom s Helen Mirrenovou v hlavnej úlohe. Portrét Adele Blochovej-Bauerovej je tak najdrahším obrazom Gustava Klimta, ktorý sa kedy vydražil.

Portrét Adele Bloch-Bauerové II (1912)

 

Adele, manželka bohatého priemyselníka Ferdinanda Blocha-Bauera, milovala umenie a bola mecenáškou Gustava Klimta. To z nej zároveň urobilo jediný model, ktorý maliar namaľoval dvakrát. Portrét visel v dome Bloch-Bauerovcov, kým ho z neho počas druhej svetovej vojny nezobrali nacisti. Na obraze prevláda modrá farba.

Obraz Kostol v Cassarone - zátišie s cyprusmi zahalené do chladných farieb z roku 1913 zobrazuje dedinu Casserone pri jazere Garda v Taliansku. Klimt tam býval s rodinou svojho priateľa. Počas tohto obdobia údajne namaľoval tri obrazy miestnej krajiny, ale tento je jediný, ktorý sa zachoval.

Gustav Klimt namaľoval mnoho ďalších obrazov, vyzdobil strop Viedenskej univerzity a jeho diela vzbudili vášne aj protesty verejnosti. A právom je kľúčovou postavou nielen rakúskych dejín umenia.