Cestovanie s domácim miláčikom

Ak máte doma štvornohého priateľa, či už je to mačka alebo pes, určite ho musíte občas vziať so sebou na dovolenku alebo k lekárovi. Či už používate auto, vlak alebo autobus, bezpečnosť je vždy prioritou.

Cestovanie autom

Zákon nestanovuje presný spôsob zabezpečenia prepravovaného zvieraťa. Povinnosťou je však zaistiť bezpečnosť prepravovaného zvieraťa a zabezpečiť prepravované zviera tak, aby neohrozilo vodiča a prepravované osoby. Z toho jasne vyplýva, že zviera nemožno prepravovať len tak na voľno. Ako teda na to?

Hoci sa to možno nezdá, najbezpečnejší spôsob prepravy psa alebo mačky je v klietke alebo prepravke. Schránka by však mala byť vždy zabezpečená proti pohybu. Na tento účel môžete použiť aj bezpečnostné pásy. Obľúbenou možnosťou je deka, ktorú možno umiestniť na zadnú časť sedadla.

Cestovanie vlakom

Vo vlakoch môžete cestovať so psom v 2. triede, musí mať však náhubok a vodítko. Každá dopravná spoločnosť však môže mať vlastné pravidlá, preto je dobré sa vopred informovať na infolinke spoločnosti. So Slovenskými dráhami môžete cestovať so svojím domácim miláčikom v 2. triede. Malého psa alebo mačku môžete mať v uzamykateľnej schránke s nepriepustným dnom, a pokiaľ nepresiahne dané rozmery, zviera cestuje zadarmo.

Cestovanie autobusom a MHD

Psa alebo mačku možno opäť prepravovať v prepravke s nepriepustným dnom. Ak sa pes do prepravky nezmestí, musí byť vždy na krátkom vodítku a s náhubkom. Opäť odporúčame overiť si tarify a možnosti prepravy psa s konkrétnym prepravcom. Ak napríklad cestujete diaľkovou dopravou, podmienky sa môžu líšiť.

A aj keď sa rozhodnete ísť na pešiu túru, môžete si so sebou vziať psíka alebo mačku v štýlovej taške.

Ak sa chystáte na dlhší výlet, napríklad na dovolenku, nezabudnite si vziať dostatok vody a možno aj hračku. Všetko potrebné nájdete v sekcii Chovateľstvo.