Kempingová výbava: praktické tipy pre pohodlné kempovanie

Kempovanie a táborenie si vyžaduje viac príprav ako piknik v mestskom parku. Ste odkázaní len na seba, svoje vybavenie alebo malú samoobsluhu v najbližšom meste. Chystáte sa čoskoro kempovať a neviete, čo si vziať so sebou? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri balení.

nerez-esus-

Stan

Stan je základná výbava, bez ktorej sa nezaobídete. Aj keď chcete spať pod holým nebom (stačí, aby sa otočil vietor a nepríjemné prekvapenie v podobe dažďa je na svete). Odporúčame nepodceniť výber stanu a spacieho vaku. To posledné, čo chcete, je potopa v stane alebo zlomené stanové tyče.

Spacák

Pri kúpe spacieho vaku si nechajte poradiť od odborníka. Existuje niekoľko možností, napríklad zateplené spacie vaky na zimu a ľahšie spacie vaky na teplejšie dni. Okrem toho si môžete vybrať aj podľa svojej veľkosti - výšky. A nesprávny spací vak môže kempovanie dosť znepríjemniť.

Samonafukovacia karimatka

Nafukovací alebo samonafukovací matrac posúva kempovanie na vyššiu (pohodlnejšiu) úroveň. Nebudú vás obťažovať trsy trávy, kamene ani nerovnosti na zemi a vďaka mäkkej podložke sa vám bude príjemne zaspávať a ešte ľahšie prebúdzať. Navyše so samonafukovacím matracom si ušetríte aj čas potrebný na jeho nafúknutie.

Svetlo

Baterka, čelovka alebo svietidlo sa hodia v každej situácii. Nikdy neviete, na koho alebo kde si potrebujete posvietiť :-).

Powerbanka

Aj keď je cieľom vašej cesty oddych a dobíjanie energie, odporúčame vám vziať si so sebou mobilný telefón a powerbanku. V prípade, že potrebujete zavolať pomoc, nájsť cestu do kempu, hovoriť s priateľmi atď. Mobilný telefón poslúži aj ako fotoaparát na zvečnenie nezabudnuteľných okamihov. Sociálne siete a e-maily však tentoraz nechajte bokom.

Lekárnička a repelent

Obväzy, náplasti, dezinfekčné prostriedky, lieky proti alergii a bolesti, repelent a prípadne sprej alebo krém na uštipnutie a bodnutie hmyzom, aby ste sa nepoškriabali. Všetko zabaľte do vodotesnej nádoby alebo tašky, aby bola vaša lekárnička v suchu a bezpečí.

Ešus a príbor

Plastové misky sú ľahké, ale nie sú vhodné na horúce jedlo. Keramika, porcelán a sklo sú príliš ťažké a krehké. Preto je na cestovanie najvhodnejší riad z nehrdzavejúcej ocele - ešusy. Univerzálne nádoby, ktoré nahradia misky, taniere, hrnce a poháre na uchovávanie potravín. Môžete ich kúpiť aj v zľavnených súpravách = 2 veľkosti + nerezový príbor k nim.

jidlonosice

Obedár

Ak plánujete navštíviť viacero kempov a túr, odporúčame vám pribaliť si aj nosiče potravín - obedáre. Sú pekne skladné, ľahké a odolné. Môžete tak ľahko prenášať jedlo z jedného miesta na druhé. A ak po ceste stretnete reštauráciu, môžete si jedlo zabaliť so sebou.

Nerezový hrnček

Hrnček je na kempovanie v mnohých ohľadoch praktickejší ako uzatvárateľná fľaša (ale aj tú odporúčame). Slúži nielen na pitie, ale aj na rozlievanie čaju, odmeriavanie vody a najmä na jedenie! Vďaka rukoväti nepotrebujete na jeho držanie stôl. Stačí si dať šálku do jednej ruky a lyžičku do druhej a je hotovo. Na guláš, polievku alebo tekutejšie jedlá je hrnček z nehrdzavejúcej ocele jednoducho ideálny.

Zápalky, zapaľovač

Zapaľovač alebo zápalky sa zdajú byť samozrejmosťou, ale boli by ste prekvapení, koľkokrát sa pri zakladaní ohňa stane, že nikto nemá zápalky. Každý si myslel, že ich bude mať niekto iný :-). A k náhradným zápalkám pridajte aj zapaľovač. Istota je istota.

Podsedák a deka

Plánujete hrať hry v stane, večer sedieť pri ohni alebo len pozorovať prírodu pri rybníku? Zbaľte si podsedák a deku. Zem môže byť vlhká, studená a niekedy nepohodlná na dlhé sedenie.

Najdôležitejšia vec, ktorú si treba priniesť, je však dobrá nálada. Úsmev spríjemní každú situáciu. A nezabudnite, ak si niečo zabudnete doma, nezúfajte, všetko sa dá vyriešiť.