Ako často prať povlečenie a meniť uteráky?

Otázka, ktorá nejednej žene vŕta hlavou. Ako často prať obliečky a uteráky? Ukážeme vám nie len, ako často prať, ale tiež na koľko stupňov, ako žehliť a aký zvoliť prášok. Prečítajte si naše praktické rady a tipy, ako udržať textil ako nový.

8595556452271_4

Obliečky

Z hygienických dôvodov odporúčame meniť obliečky aspoň 1 x za 14 dní, ideálne však 1 týždenne. Behom noci sa do postele dostanú kúsky kože, prach či vlasy, vďaka ktorým sa v lôžkovinách množia baktérie, roztoče a plesne. Navyše vedeli ste, že cez noc môžete vypotiť až 1 liter potu? A ten sa vsakuje nie len do pyžama, ale i obliečok.

Ako správne prať obliečky

 

Aby ste udržali obliečky krásne a ako nové, odporúčame voliť takú teplotu vody, ktorá je uvedená na lístočku so symbolmi. Obvykle sa bavlnené obliečky perú na 60 °C (pri tejto teplote sa ničia baktérie a roztoče). Či už zvolíte flanel alebo bavlnený satén, odporúčame látku prevrátiť pred praním naruby. Po vypraní obliečky „vyklepajte“, aby sa látka narovnala a poveste na vzdušné, slnečné miesto . Kto správne povesí, ušetrí si prácu so žehlením :)

Bavlnu inak žehlíme na stupeň bavlna/ľan o maximálnej teplote 200°C. Ak ale nie je žehlička váš kamarát, môžete si túto domácu činnosť odpustiť – jednoducho zvoľte bavlnené krepové obliečky.

A pretože všetci radi líhajú do voňavej postele, zvoľte špeciálnu aviváž s jemnou vôňou byliniek a prírody. Mnohé značky vyrábajú pracie prášky a aviváže priamo na obliečky obohatené o upokojujúce vône, ktoré vám pomôžu k pokojnému spánku.

Uteráky

U uterákov je situácia podobná, avšak veľmi záleží, ako často ich používate. Pokiaľ 1-2x denne (klasická ranná/večerná sprcha), uterák by ste mali meniť aspoň 1 krát týždenne. Ak ho používate častejšie (napríklad na ruky) alebo pre čistenie citlivých miest (tvár, decká pokožka...) odporúčame meniť čo druhý deň, prípadne každý deň.

Ako správne prať uteráky

 

Udržať uteráky nadýchané a savé nie je žiadne kúzlo, stačí zvoliť len tu správnu starostlivosť. Bavlnené uteráky a osušky najskôr roztrieďte podľa farieb – farebné, biele, tmavé, a potom zvoľte vhodný program odporučený výrobcom pračky. Teplota by sa mala pohybovať medzi 40-60 °C (podľa symbolu na štítku od výrobcu).

Pri praní odporúčame používať tekutý prací gél. Ľahšie a lepšie sa rozpúšťa. Budete tak mať istotu, že po vytiahnutí uterákov z pračky v nich nenájdete zvyšky prášku. Tiež nepoužívajte aviváž! Je to zabijak savosti.

Dúfame, že vám dnešný článok pomohol a odniesli ste si z neho praktické rady, ako sa starať o svoje obliečky a uteráky. Nezabudnite však, že všetko začína už správnym výberom – bavlnené uteráky s vysokou gramážou vydržia veľakrát omnoho dlhšie než ich lacnejší, nie tak kvalitný kolegovia.