Hruškový koláč

Sezóna jabĺk a hrušiek v našich záhradách pomaly vrcholí. Sú veľmi chutné a zdravé. Napríklad hrušky majú nízky obsah tuku, cholesterolu a sodíka a sú výborným zdrojom kyseliny listovej. A dajú sa z nich pripraviť rôzne jedlá a dezerty. Ak ste aj vy pozbierali úrodu alebo máte len chuť na dobrý koláč, tento recept vás inšpiruje.

Najprv si vyberte vhodnú formu na pečenie. Môžeme vám odporučiť okrúhlu formu s praktickým uzáverom na jednoduché vybratie hotového koláča.

Ingrediencie:

  • 300 g múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
  • 250 g hnedého cukru
  • 250 g masla, trochu na vymastenie formy na pečenie
  • 5 veľkých vajec
  • 150 ml tekutého medu
  • 4 hrušky, olúpané, rozpolené a vykôstkované

Postup: 

  1. Rúru predhrejte na 170 °C (150° vetraná) a okrúhlu tortovú formu vymažte maslom.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, prášok do pečiva a zázvor, pridáme cukor, maslo a vajcia. Šľahajte elektrickým šľahačom 4 minúty, kým zmes nebude hladká a homogénna.
  3. Dno formy vymažte medom a poukladajte naň hrušky reznou stranou nadol.
  4. Po lyžiciach pridávajte cesto, zarovnajte ho a pečte 40 minút (urobte test špajdľou).
  5. Pred vyklopením na tanier nechajte koláč 20 minút vychladnúť.

K hotovému koláču môžete podávať čaj alebo lahodnú kávu.

Dobrú chuť!

Ďalšie užitočné doplnky na pečenie a servírovanie, ako aj kuchynské zástery nájdete v našej ponuke.