Ako správne pripraviť sypaný čaj? Teplota vody je dôležitá

Pohltil vás svet čajových lístkov a radi by ste sa naučili, ako správne pripraviť čaj? Možno vás to prekvapí, ale každý druh má svoje špecifiká, a zalieva sa vodou inej teploty. Poďte spoločne s nami nahliadnuť do čajového sveta. Ukážeme vám, v čom pripraviť čaj a ako ich správne pripraviť.

IMG_1708_M

V čom pripraviť sypaný čaj?

Sypané čaje sa pripravujú tradične v porcelánových alebo keramických kanviciach. Je to dané tradíciou a hlavne výdržou materiálu. Keramika je odolná a udrží teplo. Naopak sklenené kanvice majú tendencie pri prudkej zmene teploty praskať a nerez ako materiál je populárny ešte len "pár rokov". Napriek tomu v ňom čaj mnoho ľudí nepripravuje a radšej volí starú známu klasiku - keramiku.

Aké sitko?

Vždy kvalitné! Vyberať môžete zo silikónových, nerezových či porcelánových a keramických. Odporúčame voliť nerezové sitko na čaj, ktoré máva hrubšiu sieť a neprepustí drobné lístky rastliny.

Postup prípravy čaju

Najskor vyberte dostatočne veľkú nádobu. Obvykle sa čaj pripravuje do väčších hrnčekov či menších kanvíc (0,5-1 liter). Potom vložte do sitka odmerané množstvo zmesi a zalejte ich vodou v požadovanej teplote.

Teplota zalievania čaju je veľmi individuálna. Pokiaľ si kupujete kvalitný čaj v špecializovaných predajniach, vždy sa uistite, že viete, ako čaj pripraviť - povie vám to predajca alebo nájdete postup na obale čaju.

Pokiaľ to druh čaju vyžaduje, zakryte ho pokrievkou. Ako náhle uplynie doba potrebná pre lúhovanie,  vyberte sitko a položte ho napríklad na porcelánový tanier pod čaj (podčajník). Čaj neodporúčame nechávať v kanvice či hrnčeku. Môže sa prelúhovať, čím strpkne, zhorkne či získa kyslú chuť.

17268_hrnek-se-sitkem-bylinny-caj--levandule

Príprava čierneho čaju

 

Čierny čaj zalievame horúcou vodou a nechávame  2- 5 minút lúhovať. Dávka vždy slúži na jeden nálev, preto sa neodporúča čierny čaj znovu zalievať. Nebude už mať tak výraznú chuť.

Príprava zeleného čaju

 

Zelený čaj sa zalieva pri teplote cca 70-80°C. Uvarenú vodu nechajte chvíľu odstáť - nesmie byť vriaca. Pokiaľ by ste zaliali zelený čaj vriacou vodou, vypustili by ste triesloviny a nálev by zhorkol.

Príprava bylinkového čaju

 

Vedeli ste, že bylinkové čaje nie sú vlastne čaje? Lístky z čajovníku totiž vôbec neobsahujú. Jedná sa o zmes bylín, ktoré majú na náš organizmus pozitívny vplyv. Bylinky (čerstvé či sušené) zalievame vriacou vodou a necháme 10-15 minút lúhovať v uzavretej nádobe (aby nevyprchali silice) .

Príprava ovocného čaju

 Ovocný čaj spolu so zeleným a čiernym patrí k tým najobľúbenejším. Zalieva sa vriacou vodou a lúhuje sa 5-8 minút. Pokiaľ čaj vytiahnete veľmi skoro, nemusel by byť ešte hotový. Dávajte si však pozor, nech čaj neprelúhujete, mohol by mať nakyslú chuť.

Príprava žltého čaju

 

Podobne ako u zeleného čaju i pri príprave žltého nechajte vodu odstáť na cca  80 °C. Žltý čaj lúhujte 3 minúty, a potom ho vyberte z kanvice a odložte bokom. z jednej dávky môžete totiž urobiť až 3 nálevy.

Príprava Oolong čaju

 

Oolong je ľudovo polozelený čaj - niečo medzi čiernym a zeleným. Preto i jeho príprava je niekde na pol cesty. Oolong sa zalieva horúcou vodou pri cca 90 °C a lúhuje sa 2-5 minút. Z jednej várky je pritom možné pripraviť až 5 nálevov!

Príprava Roiboos čaju

 

Ako posledný si uvedieme obľúbený Roiboos čaj. Ten sa zalieva vriacou vodou a lúhuje sa 5 minút. Keď dobu o pár minút prekročíte, nič sa nestane. Nálev bude rovnako dobrý. Neodporúčame z neho ale robiť viac nálevov. Čaj po prvom lúhovaní stráca svoju typický chuť a vôňu.